Vi har nu avslutat en magisk säsong med M/S Stockholm i de nordnorska fjordarna. Så många minnesvärda ögonblick – från otroliga möten med späckhuggare och knölvalar till det majestätiska norrskenets svepande över himlavalvet. Det sagolika landskapet som ständigt skiftade i färger, och inte minst den familjära stämningen ombord på vårt klassiska lilla fartyg, gjorde varje resa unik. Tack till våra fantastiska guider Christian Engelke och Beau Pruneu, den engagerade besättningen på M/S Stockholm och alla gäster som rest med oss. Det är ni som tillsammans gjort våra resor oförglömliga.
Bilder och filmklipp: Christian Engelke och Beau Pruneu
Att resa genom Norges världskända kustlandskap i en liten grupp, på små fartyg, är svårslaget. Ögruppen Lofoten bjuder på pittoreska fiskesamhällen, inkilade mellan mäktiga bergskedjor i stilla sund. Under vinterhalvåret erbjuder Tromsø magnifika vyer över dramatiska fjordlandskap och chanser att se både späckhuggare och knölval. Har vi tur får vi se det magiska norrskenet dansa över himlavalvet efter att mörkret har lagt sig.
Galapagos – ett litet paradis på jorden
Årets resa till de förtrollande Galapagosöarna bjöd på många fascinerande djurmöten och extraordinära naturupplevelser – både över och under ytan. Vår guide Zet Freiburghaus är nyligen hemkommen från expeditionen och delar här med sig av sina upplevelser i både text och bild. Han, liksom många av resenärerna, var överens om en sak: Galapagos är ett litet paradis på jorden.
Då har vi landat på Galapagos! Vi går av planet på Baltra flygplats och börjar vår vandring mot terminalen, en promenad på kanske 200 meter. Innan vi ens har nått fram möts vi av en stor landleguan. Direkt efter att vi har plockat upp vårt bagage träffar vi våra lokala guider och hoppar på en buss ner till den närmaste piren. Därifrån tar vi en cirka 10 minuters Zodiactur ut till vårt fartyg, Coral II.
Vi serveras en vällagad lunch så snart vi anländer, och hinner bara spendera ett par minuter i våra hytter innan det är dags för säkerhetsgenomgång och att byta om inför vår första utflykt till North Seymour Island.
Vid landningsplatsen möts vi av Sally Lightfoot-krabbor – dessa typiskt röda krabbor som verkligen lyser mot de svarta lavastenarna. Under vandringen ser vi landleguaner, blåfotade sulor, fregattfåglar med sina röda ballonger och sjölejon.
Tillbaka på båten hinner vi knappt byta om innan middagen serveras. Klockan 20 har vi en genomgång av morgondagens aktiviteter. Alla är förväntansfulla, trötta och stupar i säng redan vid 21.
Precis hemkomna från en snorkling där vi såg hajar, sköldpaddor, en rocka och – kanske det mest spektakulära – miljontals fiskägg! I en bukt där vi snorklade hade en fiskart precis lekt, och vi simmade genom ett rosa skimmer av fiskägg som rörde sig som ett magiskt norrsken under vattnet.
Lite kalla när vi kom tillbaka till båten, hann vi knappt klä oss innan vi hoppade i zodiakerna igen. Plötsligt närmar sig över 300 flasknosdelfiner, och vi följer dem medan de leker runt oss och surfar på vågorna från våra zodiaker. Det blev ett oförglömligt möte för alla, och efter landningen bubblar samtalen medan leenden når från öra till öra på samtliga expeditionsmedlemmar.
Vi är helt överens – Galapagos är verkligen ett litet paradis på jorden.
Galapagosöarna ligger i Stilla havet, mitt på ekvatorn, nära hundra mil utanför Ecuadors kust. Här kan du bada med pingviner, häpna över gigantiska elefantsköldpaddor och fotografera sjölejon på vita sandstränder. För den naturintresserade är Galapagos ett riktigt drömresemål. Sedan 2003 har vi tagit äventyrslystna resenärer till detta avlägsna paradis på vår jord – nu är det din tur!
Carina Svensson och fynden på Vitön 2004
I år firar Carina Svensson två decennier på PolarQuest. Hennes första resa till Svalbard, 2004, var en minnesvärd expedition med målet att nå den mytomspunna Vitön. Med på resan som föreläsare var Håkan Jorikson, museichef på Grenna Museum. Expeditionen lyckades inte bara nå Vitön – man gjorde också värdefulla fynd som kastade nytt ljus över dess fascinerande historia.
Carina Svensson inledde sin karriär på PolarQuest i augusti 2004 genom att delta i en expedition på Svalbard, där målet var att nå den mytomspunna Vitön. Denna isolerade ö är känd som platsen där Andrée och hans expeditions-medlemmar hittades, 33 år efter deras misslyckade försök att nå Nordpolen med ballongen Örnen. Carina hade vid den här tiden en lång erfarenhetfrån resebranschen, men polarområdena var något helt nytt för henne.
– Jag hade aldrig trott att jag skulle göra något sådant, jag tycker ju om värme. Men där har jag ju verkligen ändrat mig, säger hon med ett leende.
Bara att komma till Longyearbyen var en upplevelse i sig.
– Allting var nytt för mig – att se varningstrianglarna med isbjörnar och sedan gå ombord på det lilla fartyget. Det var riktigt häftigt.
Inför resan hade man noggrant studerat iskartor och sett att förutsättningarna för att nå den otillgängliga Vitön var goda. På kvällen anlände man i tjock dimma, men redan morgonen därpå hade dimman lättat. Guiderna gick i land för att scouta området och kunde snart konstatera att det var säkert att gå i land.
Med på expeditionen var Håkan Jorikson, museichef på Grenna Museum, tillsammans med en grupp historieintresserade resenärer. Entusiasmen var stor när man nästan omedelbart fann fragment av trä och textilier från lägret. Ingen hade kunnat gå i land här på många år på grund av isen, men nu hade istäcket smält och marken låg blottad. Det visade sig dessutom att lägret låg på ett lite annat sätt än vad man tidigare trott.
– Detta gjorde att vi kunde hitta nya fynd. Bland annat ett par blå strumpor som var helt intakta. Otroligt, berättar Carina.
För Carina har historien vuxit med åren, i takt med att hon har samlat på sig allt mer kunskap.
– Då var jag ju helt ny i branschen. Men jag minns så väl när jag besökte Grenna Museum efteråt och kunde prata med Håkan om resan i detalj. Jag tror nästan att jag uppskattade hans glädje över resan mer än något annat. Ganska fantastiskt!
Sedan 1999 har vi arrangerat oförglömliga resor till Svalbard. Från maj till september färdas våra tre små expeditionsfartyg som endast tar 12 och 50 passagerare genom denna arktiska vildmark med gnistrande glaciärer, sagolika fjordlandskap, vidsträckt tundra och dramatiska bergskedjor. Valrossar vilar på stränderna och valar söker efter föda, medan Arktis konung, isbjörnen, majestätiskt vandrar över isarna.
Tre generationer guider på PolarQuest
På PolarQuest är vi otroligt stolta över våra dedikerade och kunniga guider, som år efter år skapar oförglömliga upplevelser för våra resenärer. Många har varit en del av vårt team under lång tid, och hos några sträcker sig engagemanget över flera generationer. Ett exempel är familjen Carlsson: Olle, Nils och Johan som har alla guidat på våra expeditioner på Svalbard. I detta blogginlägg, baserat på en artikel från Svalbardsposten 2022, kan du läsa om hur intresset för polartrakterna väcktes och fördes vidare inom familjen.
Familjen Carlssons äventyr tog sin början 1991, när Olle Carlsson träffade Stefan Lundgren, en sjöman som arbetade i Antarktis. Lundgren sökte en skicklig skribent för att färdigställa en bok om sina upplevelser och Olle, som vid tiden var lärare, tog sig an uppgiften. Detta ledde till att han fick möjligheten att följa med som guide på en expedition till det avlägsna området.
Olle Carlsson började som guide på Antarktis, och senare Svalbard.
Nils Carlsson guidar på Svalbard.
När Olle återvände hem, fylld av berättelser och erfarenheter, väcktes ett intresse hos hans son Nils. Året efter tog även han steget att bli guide i Antarktis. Nils blev snart även den förste i familjen att guida på Svalbard, men hans far, Olle, kom inte långt efter. I en artikel i Svalbardsposten från den 22 oktober 2022, berättar Johan, Olles barnbarn och Nils son, om hur han inspirerats av sin far och farfar sedan barnsben.
”Farfar har arbetat nästan hela mitt liv och fortsatte fram till 2017. Varje gång han kom hem från sina resor satte vi oss ner med Macen och tittade igenom bilderna han hade tagit på resan”, berättar han.
Denna inspiration ledde till att han i vuxen ålder beslöt sig för att följa i deras fotspår och bli polarguide.
"Jag har drömt om det här så länge jag kan minnas. Så min farfar och pappa blev nog jätteglada att jag när jag över stafettpinnen som guide", säger Johan i artikeln från Svalbardsposten.
Johan Carlsson följer i sin pappas och farfars fotspår.
Att Johan började som guide just på PolarQuest är ingen slump. De tidigare två generationerna av Carlsson-guider har båda varit del av företagets guideteam under många år.
"Vi har alla jobbat på PolarQuest, inklusive min farfar. Under min första säsong fick jag tre resor med min pappa som expeditionsledare vilket var jätteroligt", tillägger Johan i samma artikel.
Han berättar också att drömmen vore att de alla tre en dag skulle kunna åka med som guider på en och samma expedition.
Resenärsintervju: Weronicas vårexpedition på Svalbard
Drömmen om Arktis hade länge funnits där, och när Weronica väl tog beslutet att följa med på en vårexpedition på Svalbard med M/S Quest, överträffades hennes redan höga förväntningar. I denna intervju kan du läsa mer om hennes upplevelser, hur det var att resa ensam och känslan av att komma naturen riktigt nära.
– Ja, detta var min första resa till Svalbard. Jag har tidigare varit på Lofoten och i Nordnorge, så naturen har jag till viss del upplevt innan. Men den här typen av resa, med fartyg och landstigningar i vildmarken, var något helt nytt för mig.
Hur kom du på att du ville åka till Arktis?
– Jag har länge velat göra den här resan. Jag är fascinerad av djur och natur, och känslan av att komma så nära allt var helt magisk.
Hur förberedde du dig inför resan?
– Jag förberedde mig bland annat genom att vara med och lyssna på PolarQuests Zoom-möte med förberedande information. Jag läste även på en del om packning och utrustning.
Vad hade du för förväntningar på Svalbard som destination? Var det som du tänkt dig?
– Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig, annat än att jag skulle få vara med om något jag aldrig upplevt förut. Resan var fantastisk, bättre än jag kunnat hoppas på. Naturen och vyerna vi fick se var helt magiska. Vi hade strålande väder, och dessutom fick vi se många olika djur och vara med om andra oförglömliga upplevelser. Det är svårt att beskriva med ord för dem som inte varit med.
– Ja, det var första gången jag reste helt ensam utan att möta upp sällskap på plats, så jag var självklart lite nervös innan. Jag tänkte dock att en sådan här typ av resa lockar personer som, liksom jag, är intresserade av djur och natur, så jag trodde att jag säkert skulle träffa någon att klicka med. Och det gjorde jag – jag träffade flera medresenärer som jag kunde ”hänga med”. Jag var dessutom inte ensam om att resa själv, vilket kändes tryggt. Jag tyckte att det fungerade väldigt bra. Personalen ombord och guiderna var väldigt snälla och hjälpsamma. När man reser ensam har man ju själv också ett ansvar att vara lite extra öppen och social.
– Stunderna på båten var avkopplande och behagliga. Man kunde lägga upp den fria tiden ombord precis som man ville. Om man ville sitta och titta på omgivningen var loungen en väldigt skön plats att vara på. Det enda man behövde tänka på var att följa de angivna tiderna för utfärder, måltider och liknande.
Vad var det bästa med resan?
– Det bästa med resan var helt klart alla intryck jag fick med mig hem. Alla olika nyanser av blått – himmel, hav och is i olika former.
Har du något särskilt minnesvärt ögonblick som du vill dela med dig av?
– Jag har flera minnesvärda ögonblick. Ett var när vi tidigt på morgonen åkte ut till fågelklippan. Hela havet ”kokade” av fåglar som spanade efter en plats på bergväggen, och när vi kom närmare såg vi hur även berget ”rörde sig” av alla fåglar som redan fått en plats på klippavsatsen. Det var helt magiskt. Ett annat starkt minne är när vi färdades med gummibåten och såg en en ung isbjörnshona som sprang vid vattenbrynet. Hon stannade upp och började leka medan vi betraktade henne på avstånd. Det var mäktigt.
Ytterligare ett minne är när vi fick gå iland på Moffen mitt i natten och se en grupp valrossar som låg och slappade. Innan dess hade en annan grupp valrossar spanat in oss från vattnet, helt otroligt! Förutom alla fantastiska djurmöten var det en otrolig känsla när båten kryssade mellan små isflak som flöt fritt på vattnet. Havet såg ut som ett pussel, och att nå fram till isväggen var en häftig avslutning.
Många som besöker Svalbard drabbas av den så kallade "polarbacillen", en längtan att återvända. Hur var det för dig?
– Allt fantastiskt jag fick uppleva under denna resa har känts överväldigande. Just därför vet jag inte om jag skulle åka igen, av rädsla att det inte skulle kännas lika speciellt nästa gång.
Weronica postar vykort på jordens nordligast poststation
Beroende på vilket objektiv som används för fotografering eller videoupptagning kan ett djur uppfattas närmare än vad det är. Vi följer alltid rådande riktlinjer i Arktis för att försäkra oss om att vi inte stör djurlivet.
Sedan 1999 har vi arrangerat oförglömliga resor till Svalbard. Från maj till september färdas våra tre små expeditionsfartyg som endast tar 12 och 50 passagerare genom denna arktiska vildmark med gnistrande glaciärer, sagolika fjordlandskap, vidsträckt tundra och dramatiska bergskedjor. Valrossar vilar på stränderna och valar söker efter föda, medan Arktis konung, isbjörnen, majestätiskt vandrar över isarna.
2024 och 2025 är bästa åren att se norrsken
Drömmer du om att uppleva det spektakulära norrskenet? Nu är tiden att planera ditt äventyr. Tack vare en topp i solens 11-åriga cykel av solaktivitet, förväntas 2024 bli ett av de bästa åren på länge för att bevittna norrsken. Denna period, som sträcker sig in i 2025, förutspås ge några av de mest intensiva och spektakulära norrsken som observerats på flera år.
Vi närmar oss solmaximum, en period då solens aktivitet når sin högsta punkt. Denna fas, som inträffar vart elfte år, kännetecknas av en ökning i antalet solfläckar, soleruptioner och andra solaktiviteter. Under solmaximum sker också en omvändning av solens magnetfält, vilket förstärker de processer som genererar spektakulära norrsken. Vi kan därför förvänta oss mer frekventa och imponerande norrsken under 2024 och 2025.
Norrskenets färgspel på himlen skapas när elektriskt laddade partiklar från solen, som sänds ut med stor hastighet, interagerar med jordens magnetfält. Dessa partiklar styr mot polerna där de accelererar och kolliderar med atomer av syre och kväve. Kollisionerna skapar ljusblixtar i olika färger, vilket vi upplever som norrsken. Syreatomer ger främst grönt ljus och ibland rött, medan kväve ger upphov till nyanser av violett, lila och blått.
Få platser på jorden är så lämpade för att bevittna norrskenets färgsprakande skådespel som Nordnorge. Från vår bas i Alta, som är belägen direkt under polarskensovalen och där ljusföroreningar är minimala, erbjuder vi val- och norrskensexpeditioner till några av världens främsta platser för att skåda detta fenomen. Ombord på vårt lilla expeditionsfartyg M/S Stockholm befinner vi oss långt från civilisationens ljus, där inga störande ljuskällor hindrar sikten. Detta ökar chanserna ytterligare att få magiska norrskensupplevelser.
Visste du föresten att världens första permanenta norrskensobservatorium byggdes utanför Alta i slutet av 1800-talet?
Följ med på en spännande resa i sann expeditionsanda med det lilla 12-passagerarfartyget M/S Stockholm, ett fartyg med mycket historia och karaktär. Vi utforskar de djupa nordnorska fjordarna utanför Alta och njuter av sagolika vyer. När mörkret har lagt sig håller vi utkik mot himlen i hopp om att den likt en tavla ska fyllas med penseldrag av det majestätiska norrskenet. Vi hoppas även på oförglömliga möten med späckhuggare och knölvalar, som de senaste åren har samlats i området i jakt på sill.