Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
© Grenna Museum

Polarmuseum i urval

Kanske har du redan bokat en resa och vill förbereda dig lite extra, eller så har du kanske drabbats av den ökända polarbacillen och kan helt enkelt inte få nog? I så fall vill gärna tipsa om några utvalda museer runt om i världen, där du hittar spännande utställningar om Arktis och Antarktis.

Scott Polar Research Institute – The Polar Museum, Cambridge

Scott Polar Research Institute grundades 1920 som en del av universitet i Cambridge och är ett centrum upprättat för forskning om Arktis och Antarktis. Här forskas det både inom natur- och samhällsvetenskapliga områden och här finns förutom ett museum även ett bibliotek med fotografier som har haft stor betydelse för polarhistorien. På museet har du chans att lära dig mer om forskning, vetenskap och överlevnad på jordens mest extrema platser. Till och med december i år har du även möjlighet att se en utställning om Ernest Shackleton - Shackleton: Life and Leadership. Läs mer om Scott Polar Research Institute här. 

Stockholms naturhistoriska riksmuseum

På Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm visas två utställningar som vi tycker är särskilt spännande. Utställningen Polartrakterna gör det möjligt att uppleva Arktis och Antarktis fantastiska vyer och landskap samtidigt som du bland annat kan lyssna på valsång och lära dig mer om de växter och djur som lever här. Utställningen Expeditioner visar hur forskare och upptäcktsresanden har arbetat med att samla information samt kartlägga och klassificera platser, djur och växter. En del av utställningen är tillägnad de avlägsna polarområdena och visar hur polarexpeditionerna har förändrats genom historien - från Otto Nordenskjölds fynd av 40 miljoner år gamla pingvinfossiler till dagens expeditioner på stora fartyg som är väl anpassade för att ta sig fram genom isen. Läs mer om Stockholms naturhistoriska riksmuseum här. 

Polarmuseet i Tromsø

I den nordnorska staden Tromsø finner vi Tromsø Polarmuseum. Detta fina museum är beläget i hamnen, inhyst i byggnader som tillsammans bildar en historisk och vacker miljö . Här visas i vår den tillfälliga utställningen Levande is och ett flertal utställningar tillsvidare - alla tydligt kopplade till Arktis. Det kan handla om allt från arktiskt mode genom tiderna till norrsken eller djärva polarfarare såsom Fridtjof Nansen, Henry Rudi, Roald Amundsen eller Wanny Woldstad - den första fångstkvinnan på Svalbard. Dessutom har du chans att fördjupa dina kunskaper om den arktiska floran i den arktisk-alpina botaniska trädgården samt hur det var att leva på Svalbard under 1600- och 1700-talet. Läs mer om Polarmuseet i Tromsø här.

Grenna museum och Polarcentrum

1897 lät Salomon August Andrée och hans två expeditionsmedlemmar vätgasballongen Örnen lyfta från Danskön på Svalbard i ett försök att bli först på Nordpolen. Bara ett par dagar senare nödlandande de på isen och lämningarna efter expeditionsmedlemmarnas läger, som återfanns på Vitön först 33 år senare, tilldelades Grenna museum.  Här finns föremål, arkiv och fotografier från denna ödesdigra expedition, vilket gör den till den största samlingen från Andréexpeditionen i världen.

På Polarcentrum finns även utställningar om flera andra expeditioner till Arktis och Antarktis. Läs mer om Grenna museum och Polarcentrum här.

Espaces des mondes polaires, Prémanon

Det nyinvigda polarmuseet Espaces des mondes polaires byggdes till minne av den franska etnologen och äventyraren Paul-Emile Victor, som även var mycket engagerad i klimatfrågor och ekologi. Här kan du lära dig mer om de polära ekosystemen, kylan, arktisk kultur och vetenskaplig forskning i Antarktis.  I vår visas en tillfällig utställning om människorna som lever i Arktis. Läs mer om Espaces des mondes polaires här.

Frammuseet, Oslo

Fritjof Nansen, Otto Sverdrup och Roald Amundesen turades alla om att upptäcka nya områden av Arktis och Antarktis med hjälp av fartyget Fram. Frammuseet innehåller flera utställningar om några av de mest betydelsefulla polarexpeditionerna genom tiderna. En given höjdpunkt är så klart huvudrollsinnehavaren själv – Fram, som står uppställd i mitten av museibyggnaden. Som besökare får du lov att gå ombord för att titta på hytterna, lastutrymmena, de allmänna utrymmena samt maskinrummet. I en anslutande byggnad finns även fartyget Gjøa som var först med att navigera sig genom Nordvästpassagen. Läs mer om Frammuseet här.

The Exploration Museum, Husavik

The Exploration Museum ligger i isländska Husavik, cirka 30 mil från polcirkeln. Museet är tillägnat expeditionshistorian - från vikingarnas plundringsresor och de tidiga polarexpeditionerna till vår tids rymdäventyr.  Även betydande och för historien avgörande upptäcktsresor såsom Marco Polos, Columbus och Magellans resor visas upp här. Läs mer om The Exploration Museum här. 

Museo Antárctico, Ushuaia

På Mueso Antárctico i Ushuaia kan du lära dig mer om de mest berömda polarexpeditionernas skepp, exempelvis Fram, Discovery, Endurance, Belgica, Le Francais, Porquoi-Pas och Antarctic. På andra våningen, som en gång var Ushuaias fängelse, finns föremål som använts under de tidiga expeditionerna till Antarktis, exempelvis verktyg från Nordenskjölds expedition 1901-1903 samt fotografier och böcker från belgaren Adrien de Gerlachs expedition 1898-1899. Läs mer om Museo Antárctico här.

Mer inspiration