Sri Lanka är känd för sin varierade, vackra natur som inkluderar grönklädda berg, teplantage, djupblå hav med vidsträckta stränder samt nationalparker som hyser spännande djurliv. Läs ett utdrag ur vår guide Adrians logg från resan 12 - 24 november 2018 nedan!
Färden fortsatte med buss och vi såg några vilda elefanter som korsade vägen framför oss. Vi åt lunch och installerade oss i våra spatiösa bungalows på Aliya Resort. Under eftermiddagen gjorde vi en utflykt till en närbelägen by. På vägen dit vi fick uppleva en kort och lite skumpig tur med oxkärra samt åka flotte över en sjö. I en liten hydda fick vi se hur man maler hirs, bakar bröd över öppen eld, blandar till kokos-sambal, och därefter fick vi provsmaka allt det goda, samt dricka örtte ”på bit” med palmsocker. Vi hann även åka tuc-tuc (trehjulig mc-taxi) innan vi återvände till vårt hotell. Under kvällens middag fick vi fördjupa oss i det Sri Lankesiska köket.
Efter frukost åkte vi till den majestätiska lejonklippan, Sigiriya Rock, som är med på UNESCOs världsarvslista. Efter alla trappsteg belönades vi med en milsvid utsikt från toppen. Lunchen avnjöt vi intill risfälten, där all mat tillagades över öppen eld. Det var många välsmakande rätter att välja på: jackfrukts-, bananblomms-, vingböns-, kantgurks- och mangocurry, för att nämna några. Till efterrätt serverades som vanligt en underbar fruktsallad. Den som önskade kunde även få buffelyoughurt med palmsirap.
Sedan bar det av till nästa UNESCO-arv; Polonnaruwa. Där beundrade vi de gamla vackra buddhastatyerna som var skulpterade rakt in i granitklippan. Bland ruinerna i det gamla kungadömet blev vi även guidade av primatforskaren Dr. Wolfgang Dittus, som studerat apor i 50 år. Han visade oss grå langur, Ceylonmakak och vitskäggig langur. De två sistnämnda är endemiska. Sri Lanka är alltså enda platsen i världen där man kan träffa på dessa djur i vilt tillstånd.